Vaivaa nähden sinun pitää elättämän itseäsi koko elinaikasi sanoi Herra Adamille syntiinlankeemuksen jälkeen.

  Asia on pääasiassa vieläkin näin vaikka elättämistä helpottavatkin, eläke, eläkeputki, vuorotteluvapaat, työttömyysjaksot, työhöntutustumisjaksot, sairaslomat, vuosilomat, koulutuspäivät, tupakkatauot ja monet muut seikat.

Vaikka olenkin pyrkinyt elämään raamatun mukaan niin  työelämässäni sen tuskan ja vaivan kanssa taitaa olla ollut vähän niin ja näin.  Elämääni on mahtunut muutakin kuin palkkatyö, mutta leivässä olen pysynyt.  Tosiasia on, etten olen tehnyt palkkatyötä Herran vaatimuksen mukaan otsani hiessä. Tämä johtuu siitä, että aika ajoin työuralleni on sattunut työttömyysjaksoja. Milloin on laitoksia lopetettu, milloin osastoja suljettu ja milloin on tulos ollut YT- neuvottelujen mukainen.  Aina olen kuitenkin noussut tuhkasta kuin fenix-lintu, sillä olen aina pyrkinyt työttömyysaikanani kartuttamaan omaa fyysistä ja henkistä kuntoani nostattaakseni lisäarvoani, ja näin olisin houkuttava vaihtoehto uudelle työnantajalle.

  Työttmyyden alku on ollut aina samanlainen, henkilökohtaiset tavarat työpaikalta mukaan, työvoimatoimistoon, elämän rutiinien mahdollisimman nopea löytäminen ja nopeiden elämää koskevien päätösten ja ratkaisujen välttäminen.

Luulin työttömyyden olevan nykyisessä tasa-arvoisessa yhteiskunnassa kaikille samanlaista.  Mutta ei, eräänä aamuna meinasi mennä paahtotuore Juhla-Mokka väärään kurkkuun kun kuulin, että kotikaupunkini suurin ja kaunein - Nokia - irtisanoo noin tuhat nokialaista.  Ajattelin, että nokialaisen osa olisi sama kuin veljekset Virtasen lvi-liikkestä konkurssin takia työttömäksi jääneen osa.  Mutta mitä vielä.  Kaupunginjohtaja matkasi Helsinkiin ministeriöön pyytämään kaupunkia erikoistukialueeksi Nokian takia. Pari ministeriä tuli heti kaupunkiin antamaan tukensa nokialaiselle työttömälle.  Ammattiyhdistysliike vaati heti mahdollisimman suurta tukipakettia nokialaiselle työttömälle.  Nokia itse lupasi tukipakettiin ainakin irtisanomisajan palkan+ vuoden palkan, jonka jälkeen alkaisi 500 päivän työttömyyskorvaus. Seurakunta lupasi terapiaa ja kuunteluapua ja perheneuvontaa nokialaisille. Koulutus ja yrittämisen mahdollisuudet olivat heti tarjolla nokialaisille.  Samaan aikaan konkurssin kautta pienestä firmasta työttömäksi jäänyt sai mahdollisesti lopputilinsä palkkaturvasta ja asia olisi siinä.  Kaupunkiin oli syntynyt A ja B luokan työttömät, vaikka kaikki olivat samanlaisia duunareita ja veronmaksajia.

Lehdessä oli kuva, jossa kaupunginjohtaja, TE-keskuksen johtaja, TE-keskuksen apulaisjohtaja, Ely-keskuksen johtaja, Yrityssalon johtaja ja kaupungin kehitysjohtaja miettivät keinoja nokialaisten auttamiseksi. Huomasin heti, että kun tällainen herrakerho on toimessa lukuisine virkamiehineen, niin kyllä asiat tulevat kuntoon ja saamme veromarkoille vastinetta.  Ja jo lehden seuraavalla sivulla kerrottiin, että nokialaiset työttömät koulutetaan pikavauhtia uusiin ammatteihin, he kun ovat niin nopeita oppimaan.  Ilmeisesti B-luokan työttömiä ei tarvinnut kouluttaa, koska ovat niin hitaasti oppivia.

Ja kun tuli sunnuntai niin kirkkossa pappi rukoili Jumalanpalveluksessa siunausta nokialaisille työttmyysuhan alla oleville, muiden työttömien puolesta ei rukoiltu.  Eli vaikka kotikaupungissani kaikki ovat tasa-arvoisia, niin toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.

Ja varmaan on niin, että kun meistä aika jättää niin nokialaiselle työttömälle taivaan portti avautuu helpommin kuin muille työttömille.

Älä tee hätiköityjä päätöksiä työttömyyden iskiessä, äläkä ainakaan ala "tonttuilla".